Τη δέσμευση της Κύπρου να εμπλακεί αποφασιστικά με πολιτικές δράσεις, που θα διασφαλίζουν την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης στη σταθερότητα χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Μετά από πρόγευμα εργασίας με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ο κ. Ρομπέι διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν πλήρως την κυπριακή Προεδρία, η οποία όπως ανέφερε, αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε ότι αναμένει από όλες τις χώρες της περιοχής να συνεισφέρουν, ώστε να υπάρξει καλό κλίμα τους επόμενους έξι μήνες.


Ο κ. Χριστόφιας από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα καταβάλει το μέγιστο των δυνάμεών της για προώθηση των θεμάτων, που αφορούν την ανάπτυξη.


Βασικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών ήταν το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε επίσης ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι έδωσε τις αναγκαίες εξηγήσεις και πως τόνισε στο συνομιλητή του ότι η βασική ανάγκη είναι η στήριξη των τραπεζών και όχι η οικονομία γενικότερα.