«Αλαλούμ» επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο καλείται να επιστρέψει στους φορολογούμενους το ποσό που έχουν ήδη πληρώσει για το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) ενώ τύγχαναν απαλλαγής.

Η λίστα των δικαιούχων της επιστροφής συμπληρώθηκε και τώρα στο υπουργείο τρέχουν και δεν… φτάνουν αφού το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα δεν μαζεύονται.


Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν τη δυνατότητα συμψηφισμού του ΕΕΤΗΔΕ στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο, ώστε να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα.


Υπενθυμίζεται ότι το χαράτσι αυτό καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου εφόσον υπάγεται στους δικαιούχους απαλλαγής υποβάλει αίτηση επιστροφής του τέλους στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά.


Από το χαράτσι, απαλλάχθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, τα βιοτεχνικά κτίρια καθώς και ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, όπως άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.