Την έντονη αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε η συντονισμένη κριτική που άσκησαν 160 Γερμανοί οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον Χανς Βέρνερ Ζιν, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Ο γερμανός υπουργός χαρακτήρισε την παρέμβαση των οικονομολόγων ως «ανεύθυνη και εξοργιστική».
Μιλώντας σήμερα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο "τραπεζικά χρέη" υπεύθυνα» και πρόσθεσε ότι «προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη».


Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά τον ισχυρισμό των οικονομολόγων ότι μέσω του ανοίγματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) η Γερμανία ενδεχομένως να εγγυάται και για τραπεζικά χρέη. «Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για την δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη», σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός διάσωσης για τα κράτη δεν μετατράπηκε σε μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών.


Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομολόγοι, με δημόσια έκκλησή τους η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για «κίνδυνο τον οποίο διατρέχει πλέον και η γερμανική οικονομία» και καλούν τους Γερμανούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές της περιφέρειάς τους.