Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα εξέταζε η Φινλανδία, αντί να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών, διεμήνυσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jutta Urpilainen, στην οικονομική εφημερίδα Kauppalehti.  

Ωστόσο, η εφημερίδα τα «μάζεψε», προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ύστερα από τον ντόρο που δημιουργήθηκε. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι η φινλανδή υπουργός Οικονομικών δεν δήλωσε πως η χώρα της θα προτιμούσε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη από το να πληρώνει χρέη άλλων κρατών, αλλά ότι η θέση αυτή αποτελεί εκτίμηση της σύνταξης της εφημερίδας.


«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης και το ευρώ είναι χρήσιμο για εμάς», δήλωσε η φινλανδή ΥΠΟΙΚ και προσθέτει ότι η χώρα «δεν θα κρέμεται από το ευρώ με κάθε κόστος και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια». 


«Συλλογική ευθύνη, για το χρέος, τα οικονομικά και τους κινδύνους των άλλων χωρών: δεν θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», είπε η Urpilainen.


Παράλληλα τονίζει ότι η χώρα δεν θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο ενοποίησης στο οποίο οι χώρες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη και τις υποχρεώσεις των υπόλοιπων κρατών μελών, ενώ εκτίμησε ότι η προτεινόμενη τραπεζική ένωση δεν θα δουλέψει αν βασίζεται στην κοινή ευθύνη. 


«Έχουμε εποικοδομητική στάση και επιθυμούμε την επίλυση της κρίσης, αλλά όχι κάτω από οποιουσδήποτε όρους» είπε η φινλανδή υπουργός.


Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία στις αρχές του μήνα εξέφρασε την πρόθεση της να μπλοκάρει το μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης ώστε να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα σε δευτερογενείς αγορές.