Φινλανδία: Δεν θα πληρώνουμε τα χρέη άλλων

Φινλανδία: Δεν θα πληρώνουμε τα χρέη άλλων

Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα εξέταζε η Φινλανδία, αντί να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών, διεμήνυσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jutta Urpilainen, στην οικονομική εφημερίδα Kauppalehti.  

Ωστόσο, η εφημερίδα τα «μάζεψε», προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ύστερα από τον ντόρο που δημιουργήθηκε. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι η φινλανδή υπουργός Οικονομικών δεν δήλωσε πως η χώρα της θα προτιμούσε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη από το να πληρώνει χρέη άλλων κρατών, αλλά ότι η θέση αυτή αποτελεί εκτίμηση της σύνταξης της εφημερίδας.


«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης και το ευρώ είναι χρήσιμο για εμάς», δήλωσε η φινλανδή ΥΠΟΙΚ και προσθέτει ότι η χώρα «δεν θα κρέμεται από το ευρώ με κάθε κόστος και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια». 


«Συλλογική ευθύνη, για το χρέος, τα οικονομικά και τους κινδύνους των άλλων χωρών: δεν θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», είπε η Urpilainen.


Παράλληλα τονίζει ότι η χώρα δεν θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο ενοποίησης στο οποίο οι χώρες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη και τις υποχρεώσεις των υπόλοιπων κρατών μελών, ενώ εκτίμησε ότι η προτεινόμενη τραπεζική ένωση δεν θα δουλέψει αν βασίζεται στην κοινή ευθύνη. 


«Έχουμε εποικοδομητική στάση και επιθυμούμε την επίλυση της κρίσης, αλλά όχι κάτω από οποιουσδήποτε όρους» είπε η φινλανδή υπουργός.


Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία στις αρχές του μήνα εξέφρασε την πρόθεση της να μπλοκάρει το μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης ώστε να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα σε δευτερογενείς αγορές.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο