Εντολή για συμμάζεμα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των προνοιακών επιδομάτων έδωσε το κλιμάκιο της τρόικας στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το μέχρι σήμερα έργο του υπουργείου αλλά και για την αποφασιστικότητα του νέου υπουργού Γιάννη Βρούτση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Κατά τη σημερινή δίωρη συνάντηση, έγινε κυρίως ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση, ενώ η επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο τέλος του Ιουλίου. Η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε την τρόικα για την πορεία των εργασιακών σχέσεων, της αγοράς εργασίας, την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.


Επίσης δόθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μοναδιαίο κόστος, ήδη έχει μειωθεί κατά 8%, όταν ο στόχος του προγράμματος, μέχρι το 2014 είναι 15%, ενώ κατατέθηκαν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάιο, έχουν συναφθεί 400 επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών έως 23% και σε ορισμένες περιπτώσεις 30%.


Για το ασφαλιστικό δόθηκαν στην τρόικα από πλευράς υπουργείου στοιχεία για την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί με «συμμάζεμα» των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλύτερη διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων.


Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί μετ' επιτάσεως στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, με δεδομένο ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό αγγίζει τα 100 εκατομμύρια τον μήνα, ενώ τίθεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη του εξορθολογισμού και της σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια.


Σε ό,τι αφορά στην ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, εντός των ημερών, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για την ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ- ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, με στόχο να καταγραφεί ποιος δουλεύει, πού και πόσο αμείβεται.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντηση ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή» προσθέτοντας πως «χρειάζεται επιμονή και υπομονή για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας». Εξάλλου όπως είπε οι εκπρόσωποι των δανειστών «έδειξαν ικανοποίηση από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να υλοποιήσει το Πρόγραμμα και από την πλευρά τους οι δανειστές επέδειξαν κατανόηση για τις καθυστερήσεις λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».