Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Πορτογαλία πιθανόν να μπορέσει να επιτύχει τους «δύσκολους» δημοσιονομικούς στόχους για το 2012, όπως μεταδίδει το Reuters. 

 

Η χώρα θα πρέπει να βρει εναλλακτικά μέτρα για την περικοπή των δημοσίων δαπανών για το 2013, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε ένα από τα μέτρα λιτότητας της Λισαβόνας. 


Το δικαστήριο της χώρας απεφάνθη αργά την Πέμπτη ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στο Δημόσιο, εξέλιξη που υποχρεώνει την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα. Το μέτρο αφορούσε την περικοπή των επιδομάτων αδείας και αντιστοιχεί σε δυο μισθούς.


Η Κομισιόν επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν επηρεάζει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους της πορτογαλικής κυβέρνησης.
 

«Σημειώνουμε ειδικά ότι το δικαστήριο άφησε ως έχει το μέτρο για το 2012, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το τρέχον έτος», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σιμόν Ο' Κόνορ.


«Οπότε τώρα θα πρέπει οι πορτογαλικές αρχές να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα για το 2013 και για τα επόμενα έτη», πρόσθεσε.


Σχετικό Θέμα:  Πορτογαλία: Παράνομη η περικοπή 13ου-14ου μισθού