Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διερευνητικές επαφές των αντιπροσώπων της Τρόικα, οι οποίοι θα αναχωρήσουν από την Κύπρο για να ετοιμάσουν την αξιολόγηση για τη χώρα. Η διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσει στις 16 του μήνα, οπότε και αναμένεται να επιστρέψουν. 

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος με την ιδιότητα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με το κλιμάκιο της τρόικας, δήλωσε, ότι οι συνομιλητές του φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σημασία του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για την Κύπρο.

 

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, ότι η τρόικα δεν συνταυτίζει την Κύπρο με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εξέφρασε την ελπίδα πως τα μέτρα που θα εισηγηθεί, όταν επανέλθει στα μέσα του μήνα, δεν θα διαταράξουν ούτε το φορολογικό σύστημα ούτε την κοινωνική συνοχή.

 

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, χρειάζεται σταθερό και μακροχρόνιο οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας.

 

Η σημασία του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για την Κύπρο επισημάνθηκε στην τρόικα και από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛ).

 

Η ηγεσία του Συνδέσμου εξήγησε στους ξένους τεχνοκράτες τη σημασία της παρουσίας διεθνών εταιρειών στην Κύπρο, με την επισήμανση, ότι το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς δεν στρέφεται εναντίον των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μάριος Σκανδάλης, δήλωσε, ότι τα μέλη της τρόικας έδειξαν να αντιλαμβάνονται αυτά τα δεδομένα και ζήτησαν την υποβολή προτάσεων για μέτρα ανάπτυξης.

 

Ο κ. Σκανδάλης είπε, ότι ο ΣΕΛ έχει ήδη καταθέσει εισηγήσεις και μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση.