Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει το καταναλωτικό κλίμα στη χώρα μας με τους πολίτες να αρχίζουν σταδιακά να ανακτούν την αισιοδοξία τους  για την μελλοντική πορεία της οικονομίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ακυβερνησία των προηγούμενων μηνών σε συνδυασμό με τα συνεχή δημοσιεύματα που ήθελαν την χώρα μας να βγαίνει από το ευρώ, δημιούργησαν ένα έντονα αρνητικό κλίμα με την ψυχολογία των καταναλωτών να είναι εύθραυστη. Οι εκροές των καταθέσεων στις τράπεζες άγγιξαν τα ύψη, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών χτύπησε «κόκκινο».

Ωστόσο, μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης οι συνθήκες δείχνουν να ομαλοποιούνται ενόψει και των πιθανολογούμενων αλλαγών στο μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ήδη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν επιστρέψει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ στα ταμεία των τραπεζών ενώ τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως μπορούν να εισρεύσουν σε βάθος χρόνου περισσότερα από 100 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Το κλίμα αυτό καταδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ βάσει των οποίων προκύπτει σημαντική βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο στις  -70,4 μονάδες (από -75,8), επίδοση που είναι η υψηλότερη εδώ και ένα χρόνο.

Οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών τον Ιούνιο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες περιορίζονται περαιτέρω, ενώ το 12% των καταναλωτών από 13% τον Μάιο,  κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση δεν θα μεταβληθεί. Μειωμένο αλλά και πάλι υψηλό παραμένει το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά (73% από 79%).

Επίσης, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες κινείται ανοδικά, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 3 σχεδόν μονάδες υψηλότερα σε σχέση µε την ιστορικά χαμηλή επίδοση του προηγούμενου μήνα, στις -77,7 μονάδες. Το 79% (από 81%) από τα ελληνικά νοικοκυριά δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12µηνο,  ενώ το 10% (από 8%) τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή.

Στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα»  περιορίζεται ελαφρά στο 56% (από 58%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους αυξάνεται στο 18% (από 14%). Το 9-10% των καταναλωτών το τελευταίο δίμηνο δηλώνει ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ, ενώ τέλος περιορίζεται στο 15% (από 18%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί.

Α.Κ.