Με την τρόικα συναντήθηκε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στη σκιά των διαπιστώσεων ότι το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται εκτός στόχων, αλλά και εν μέσω έντονης ανησυχίας για τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της Παρασκευής.


Στη συνάντηση αυτή, στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα εξέτασε λέξη – λέξη τις προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε χθες ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή, ενώ έγινε προεργασία για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο παρά το γεγονός ότι δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα – αφού θα συζητηθεί το θέμα της Ισπανίας- κατά γενική ομολογία το κλίμα απέναντι στη χώρα μας αναμένεται να είναι βαρύ.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ενημερώσουν αύριο το Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
 

Ήδη από την Πέμπτη, κατά την πρώτη διερευνητική συνάντηση τα στελέχη της τρόικας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ανέφεραν ότι στο Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ δεν... θα περάσει καλά.
 

Ο κ. Στουρνάρας την ίδια ημέρα δήλωσε στους Financial Times, ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εκτός στόχων, και ως εκ τούτου δεν γίνεται να ζητήσει η χώρα το οτιδήποτε από τους δανειστές, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών της Ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση.
 

Ενδεικτικές της σκληρής γραμμής που πρόκειται να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι, είναι και οι δηλώσεις αξιωματούχων την Παρασκευή, οι οποίοι διαμήνυσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ευρώ έως ότου το Eurogroup αποφανθεί ότι «το πρόγραμμα ξαναμπήκε στη σωστή τροχιά».


Οι ανώτατες πηγές της ευρωζώνης, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κοινοτική απόφαση για εκταμίευση νέας δόσης μένει μετέωρη και δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τα τέλη Αυγούστου.


Με αυτό το αυστηρό μήνυμα, οι ίδιες πηγές κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να κάνουν άμεσα παραχωρήσεις μέχρις ότου πειστούν ότι το δεύτερο Μνημόνιο υλοποιείται και ότι αρχίζει να καλύπτεται «το χαμένο έδαφος των τελευταίων τεσσάρων μηνών και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».


Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ένα ιδιαίτερα δύσκολο διήμερο, όπου έχει να αντιμετωπίσει τις άγριες διαθέσεις των Ευρωπαίων.


Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης