Η εκ περιτροπής άσκηση της προεδρίας του Εurogroup φαίνεται ότι θα άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες Βερολίνου και Παρισιού.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να μοιραστούν την προεδρία, με πρώτο να την αναλαμβάνει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να τον διαδέχεται ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Σόιμπλε θεωρείτο επικρατέστερος για την διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μέχρις ότου ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την αντίθεσή του.

Η Γαλλία πάντως θέλει την παράταση της θητείας του κ. Γιουνκέρ στην προεδρία, ώστε να προετοιμάσει μια «διαρκή λύση», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αιξ-εν-Προβάνς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Για το δημοσίευμα του Spiegel ανέφερε: «Δε γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο θόρυβος, όμως δεν είναι ένα θέμα της επικαιρότητας. Αύριο θα έχουμε μια σύνοδο του Eurogroup, πρέπει να αποφασίσουμε ένα 'πακέτο' διορισμών, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του διαδόχου του λουξεμβούργιου πρωθυπουργού» είπε.

«Η θέση της Γαλλίας είναι ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πρέπει να συνεχίσει τη θητεία του για ένα διάστημα για να προετοιμάσει μια ίσως πιο διαρκή λύση και για να συνεχίσει το έργο του» είπε χαρακτηριστικά γάλλος υπουργός.