Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο ελέγχου της ελληνικής οικονομίας η τρόικα, αγια τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ενημερώσει αύριο Δευτέρα το Eurogroup, με το κλίμα δυσπιστίας για την εφαρμογή των πραγραμματικών δηλώσεων και των κυβερνητικών στόχων να είναι έκδηλο.

Η νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόικας, σήμερα, το πρωί ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, με τον υπουργό Οικονομικών και τους εκπροσώπους των δανειστών να εξετάζουν το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεών του χθες στη Βουλή και στα όσα αναμένεται να ειπωθούν στις Βρυξέλλες.

Η τρόικα φέρεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στην πρόταση που ανέφερε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας, να μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δέχεται και ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αφού οι δανειστές θεωρούν ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με το όλο ζήτημα.

Σχετικά με τα μηνύματα που σκοπεύει να στείλει η κυβέρνηση στην αυριανή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, κύκλοι του υπουργείου θεωρούν ότι θα σηματοδοτήσουν και την πορεία του μνημονίου εφεξής και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξουν προοπτικές αλλαγής ορισμένων όρων του. Παράλληλα, όλες οι παράμετροι του προγράμματος, με αιχμή την ύφεση, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει και το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου προσαρμογής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει δείγματα συνέπειας και να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας, θα εφαρμόσει κανονικά το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, ενώ στα επιχειρήματα θα προστεθεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν ούτε... σεντ προς την Ελλάδα μέχρι τέλος Αυγούστου εάν δεν υπάρξει πρόοδος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν σε 15 μέρες στην Αθήνα.

Το αυριανό Eurogroup πάντως θα είναι το πρώτο κρας τεστ για τον κ. Στουρνάρα με τους Ευρωπαίους να ακονίζουν τα μαχαίρια τους...