current views are: 1

9 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση05:27

Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος- Τι αλλάζει για εισοδήματα και ακίνητα

Τέλος στο χαράτσι της ΔΕΗ από το 2013, αύξηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση των κλιμακίων, πάγωμα των αυξήσεων αντικειμενικών αξιών αλλά και εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο του πετρελαίου κίνησης προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Δημοσίευση 05:27’
αρθρο-newpost

Τέλος στο χαράτσι της ΔΕΗ από το 2013, αύξηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση των κλιμακίων, πάγωμα των αυξήσεων αντικειμενικών αξιών αλλά και εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο του πετρελαίου κίνησης προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τέλος στο χαράτσι της ΔΕΗ από το 2013, αύξηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση των κλιμακίων, πάγωμα των αυξήσεων αντικειμενικών αξιών αλλά και εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο του πετρελαίου κίνησης προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, τονίζοντας ότι έχουν στόχο τη μείωση των φόρων, την άρση των αδικιών και τη θέσπιση αυστηρότερων διατάξεων για τους φοροφυγάδες. Συγκεκριμένα:


Φορολογία εισοδήματος

– Θα επανεξετασθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ με στόχο να αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 8.000 ευρώ, με στόχο να υπάρξει ελάφρυνση στα πολύ χαμηλά εισοδήματα ,απο την περικοπή του αφορολόγητου στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των μέτρων του μνημονίου.

– Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για έχοντες 1 ή 2 παιδιά, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για ανάπηρους καθώς και οι φοροεκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.

– Θα επενεξετασθεί ο αριθμός των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και των συντελεστών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει μιά κλίμακα με λιγότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή απο το 45% που είναι σήμερα. Το μέτρο αυτό καθώς και οι υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο επίσης θα προβλέπεται και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.

– Θα υπάρξει μελέτη με στόχο να θεσπιστούν κίνητρα για την απόκτηση φορολογικής κατοικίας οικονομικά εύρωστων αλλοδαπών όπως ευκατάστατους συνταξιούχους και επιχειρηματίες

– Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.

– Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.


Φορολογία ακίνητης περιουσίας

– Θα αντικατασταθεί από το 2013 το έκτακτο τέλος ακινήτων και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας από έναν νέο προοδευτικό φόρο ακινήτων.

– Θα φορολογηθεί αυτοτελώς η υπεραξία που προκύπτει απο την πώληση ακινήτων ιδιωτών για ποσά που θα υπερβαίνουν κάποιο όριο. Παράλληλα θα επενεξετασθεί με βάση τα όσα ισχύουν στις Ευρωπαικές χώρες ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

– Επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων όπου αυτό δεν εφαρμόζεται.

– Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων με βάση τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης που ισχύουν σήμερα ( 8% για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπερβάλλον ποσό).

 

Πάταξη φοροδιαφυγής

-Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος, ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής.

-Εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.

-Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου, που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού – ίσως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης – και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Για περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα υπάρχει ειδικό πρόστιμο το ύψος του οποίου θα επαναπροσδιορισθεί.

-Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες.

– Θέσπιση γενικής αλλά πλήρους διάταξης για την φοροαποφυγή όπως διαθέτουν οι προηγμένες φορολογικά χώρες, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.

-Ενοποίηση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων και αναδιάρθρωσή του, με σκοπό τη διενέργεια γρήγορων και στοχευμένων ελέγχων με βάση επιλογή από την επεξεργασία στοιχείων του προφίλ του φορολογούμενου.

-Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού και κεντρικός συντονισμός του ελεγκτικού έργου για να ελεγχθούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις

-Εξοπλισμός των τελωνείων – συνοριακών και εισαγωγής – με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

-Ενοποίηση της νομοθεσίας, περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) σε ένα νομοθέτημα με πρόβλεψη για αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με ειδική εκπαίδευση στελεχών του ή αξιοποίηση στελεχών άλλων υπουργείων, που ήδη έχουν εκπαιδευτεί.

Απλοποίηση της φορολογίας και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας

-Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

-Επαναξιολόγηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων με σκοπό την κατάργησή τους για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά.

-Επανεξέταση του συστήματος υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ καθώς και της δυνατότητας μετάβασης σε καθεστώς ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.

-Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ,για διαφορές πάνω από συγκεκριμένο όριο και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Φορολογικής Διαιτησίας, στην οποία θα προσφεύγει ο φορολογούμενος πριν το Δικαστήριο χωρίς να εξαρτάται από το αν θα συναινέσει στο αίτημα Διαιτησίας ο Υπουργός.

-Δημοσίευση στο διαδίκτυο των Αποφάσεων της Επιτροπής Φορολογικής Διαιτησίας για να επιτευχθεί διαφάνεια

-Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων – μεταβολών – δικαιολογητικών

-Επανεξέταση με τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης του αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων.

-Επανεξέταση του καθεστώτος λήψης διασφάλισης μέτρων υπέρ του Δημοσίου ώστε να μην οδηγούνται οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο εξαιτίας αυτών των μέτρων

-Ίδρυση στο Υπουργείο Διεύθυνσης Φορολογικών Μελετών με σκοπό την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε τεχνικά θέματα και την εκπόνηση μελετών για εξειδικευμένα φορολογικά θέματα με τη συνδρομή φορέων

Τέλος, να σημειωθεί ότι θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, με το φόρο του πετρελαίου κίνησης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει επιδότηση στρωμάτων του πληθυσμού με βάση γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.