Την πρώτη του «μάχη αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον Έλληνα υπουργό καθώς οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος έχουν εξαγριώσει τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ήδη το κλιμάκιο της τρόικας έχει προειδοποιήσει τον κ. Στουρνάρα για το τί θα αντιμετωπίσει σήμερα, ενώ ο έλληνας ΥΠΟΙΚ για να κατευνάσει τα πνεύματα αναμένεται να διαβεβαιώσει το Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους σε απόλυτα μεγέθη και θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.


Προς την κατεύθυνση αυτή, τις πρώτες διαβεβαιώσεις έδωσε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Βουλή ο κ. Στουρνάρας λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».


Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός με απτά αποτελέσματα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.


Όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση του δανείου ο υπουργός δήλωσε από τη Βουλή ότι θα προτείνει τη χρονική μετάθεση του προγράμματος και μετά το 2014 προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση. Ωστόσο, εξήγησε πως «η δυσκολία αυτής της επιμήκυνσης είναι ότι θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και γι' αυτό η διαπραγμάτευση χρειάζεται να έχει συναινετικό χαρακτήρα». Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι «φαίνεται να υπάρχει ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής και διαπραγματευτικής συμπεριφοράς που μπορεί να είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα» αρκεί να υπάρξει ρεαλισμός για την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημοσιονομική προσαρμογή.


Εξάλλου όπως είπε «χωρίς τη χρηματοδότηση το επίπεδο της ευημερίας στη χώρα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1960».