Η Βρετανία σε λίγα χρόνια θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Liberation.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η προγραμματισμένη εμβάθυνση της ευρωζώνης θα την αναγκάσει να κάνει τις επιλογές της, καθώς ο πολλαπλασιασμός των opting out (εξαιρέσεων) θα είναι αδύνατος. Το Λονδίνο θα πρέπει είτε να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία που οι 17 άρχισαν να σχεδιάζουν είτε να προχωρήσει σ' ένα συναινετικό διαζύγιο. Όσο πιο έντονη γίνεται όμως η πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η πρώτη επιλογή».


Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ το 1997 ο τότε Εργατικός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανήγγελλε ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ευρωζώνη, ο σημερινός συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναγγέλλει ένα δημοψήφισμα για τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι αλήθεια ότι ο Κάμερον είπε στη Sunday Telegraph πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση δεν θα ήταν προς το συμφέρον της» αναφέρεται. «Όμως οι Βρετανοί δεν είναι ικανοποιημένοι μ' αυτό που έχουν, και το ίδιο ισχύει για μένα» είπε ο Κάμερον.


Ο Κάμερον θέλει λοιπόν να τροποποιηθεί η σχέση της χώρας του με την Ένωση. «Δεν υπάρχει λίγη Ευρώπη, αντίθετα, υπάρχει πολλή. Μεγάλα κόστη, πολλή γραφειοκρατία, υπερβολικές παρεμβάσεις στα ζητήματα που αφορούν τα κράτη, τα άτομα και την κοινωνία των πολιτών».


Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ένωσης, αλλά και εναντίον της Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. «Κατά την άποψή μου, πρέπει να καταργηθεί μεγάλο μέρος της νομοθεσίας που αφορά κοινωνικά ζητήματα, τις εσωτερικές υποθέσεις και τον χρόνο εργασίας» λέει ο Κάμερον.