Σημαντική αύξηση κατέγραψε την τελευταία τριετία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην ΠΓΔΜ και έφτασε στους 165.000 όταν ο πληθυσμός της χώρας είναι 2,1 εκατομμύρια.


Τα στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων περιέχονται σε έκθεση που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας δείχνουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήθηκε μέσα σε τρία χρόνια κατά 50.000, καθώς το 2009 αυτός ανερχόταν στις 115.000.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι, ο αριθμός των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται σε περίπου 130.000, ενώ οι υπόλοιποι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αν και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη σχετική νομοθεσία.


Ο κ. Νταβίτκοφκι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» επεσήμανε ότι το 65% του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ πηγαίνει για την καταβολή μισθών, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, φανερώνει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν έχει αναπτυξιακή τάση.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών αναλυτών, στον δημόσιο τομέα στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη μία βαθειά τομή, την οποία καμία κυβέρνηση της χώρας δεν τόλμησε μέχρι στιγμής, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν σταθερή «εκλογική πελατεία».