Κατά 34% μειώθηκε στο β' τρίμηνο του 2012 η αξία των εξαγορών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών (private equity firms), σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του έτους και κατά 60% μειώθηκε σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Ernst & Young και την εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών, Equistone.

Οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών, που αγοράζουν και πωλούν επιχειρήσεις ή πακέτα μετοχών τους, δεν θέλουν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους έως ότου σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη και οι αγορές χρέους βελτιωθούν αρκετά για να στηρίξουν υψηλότερες τιμές, αναφέρει η έκθεση.


«Οι πωλητές παραμένουν επιφυλακτικοί και πολλοί υιοθετούν τη στάση βλέποντας και κάνοντας, έως ότου το ευρωπαϊκό τοπίο δείξει περισσότερες ενδείξεις σταθεροποίησης μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ernst & Young για τις εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική.


Οι ελπίδες για διατήρηση της ανάκαμψης, μετά από μία σειρά μεγάλων εξαγορών στο πρώτο εξάμηνο του 2011, διαψεύσθηκαν αργότερα στο έτος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το μέλλον της Ευρωζώνης και οι αγορές χρέους πάγωσαν.


Στη Βρετανία, που θεωρείται κόμβος για τη δραστηριότητα των εταιρειών ιδιωτικών συμμετοχών, έγιναν συμφωνίες πωλήσεων ύψους 3,3 δις. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών οι συμφωνίες έφθασαν τα 2,5 δις. ευρώ.


Στη Γερμανία, παρά την ισχυρή οικονομική θέση της, η αξία των συμφωνιών για εξαγορές επιχειρήσεων μειώθηκε σε μόλις 200 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να τις πουλήσουν σε τιμές που δεν κάλυπταν τις προσδοκίες τους.


Ορισμένοι, όμως, ελπίζουν ότι θα υπάρξει άνοδος της δραστηριότητας προς τα τέλη του έτους. «Η ηπειρωτική Ευρώπη συνεχίζει να υποφέρει από μακροοικονομικές αβεβαιότητες.


Ωστόσο, με ορισμένες σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει προς τα τέλη του 2012, καθώς η Ευρωζώνη θα σταθεροποιείται», δήλωσε ο διευθυντής της Equistone.