current views are: 1

9 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση11:24

ΙΟΒΕ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για το 2012

Σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εφέτος προχώρησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Δημοσίευση 11:24’
αρθρο-newpost

Σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εφέτος προχώρησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εφέτος προχώρησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με αυτήν, η ύφεση της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 6,9% έναντι 5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και η ανεργία θα ανέλθει στο επίπεδο του 23,6% από 17,7% που ήταν το 2011. Παράλληλα το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης το 2012 θα διαμορφωθεί σε 161,3% του ΑΕΠ από 165,3% που ήταν το 2011.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ το α΄ τρίμηνο του έτους οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το 2ο Μνημόνιο και το PSI, οι ισχυροί κυβερνητικοί κλυδωνισμοί, η προκήρυξη εκλογών και η νομισματική αβεβαιότητα έπληξαν σημαντικά την οικονομία της χώρας. Παράλληλα η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την μη τήρηση ανειλημμένων υποχρεώσεων και αβουλία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων δημιούργησαν υψηλό αίσθημα αναξιοπιστίας στους ευρωπαίους εταίρους μας.

«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι πιστεύει στις δυνατότητές της και ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εφαρμόσει τις οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για το μέλλον της χώρας και έχει ανάγκη η ίδια και όχι οι πιστωτές» αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτοθς, στην έκθεση αναφέρεται ότι το έλλειμμα για το πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος δεν αποκλίνει από τους στόχους το έλλειμμα.
Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες αφού οι αποκλίσεις σε βασικά μεγέθη όπως τα χαμηλά έσοδα ΦΠΑ λόγω ισχυρότερης ύφεσης, οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνεςε αλλά και οι υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες απειλούν την υλοποίηση των στόχων.

Επίσης, στην έκθεση τονίζεται ότι η ανεργία αποτελεί το δυσμενέστερο αποτέλεσμα της ύφεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το α’ τρίμηνο 2012 η ανεργία ανήλθε στο 22,6% έναντι 15,9% πέρυσι (328 χιλ. επιπλέον άνεργοι σε σχέση με πέρυσι, 1.120 χιλ.στο σύνολο), ενώ καταγράφηκε συντριπτική άνοδος ανεργίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στα θετικά του τριμήνου είναι η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων αλλά κυρίως λόγω πετρελαιοειδών (εφοδιασμοί πλοίων). Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν κατά 16,2% το α΄ τρίμηνο του 2012 στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,8%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 32,6%. Επίσης, οι εξαγωγές καλύπτουν το 54% των εισαγωγών (έναντι 40% πέρυσι).

Την ίδια στιγμή καταγράφηκε σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο συναλλαγών, καθώς και ταχεία αποκλιμάκωση πληθωρισμού, αν και αναντίστοιχη της πτώσης της ζήτησης. Ειδικότερα, στο πεντάμηνο του έτους ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 1,9% από 43%, ενώ σε αρκετούς κλάδους ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός. Για το 2012 εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης της ζήτησης λόγω της αύξησης φορολογικής επιβάρυνσης. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ο πληθωρισμός στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 1,5%.


σχετικα αρθρα