Μόνον ένα ποσοστό 52% των Αυστριακών πιστεύει ότι μετά από δέκα χρόνια θα κάνει ακόμη τις συναλλαγές τους σε ευρώ ενώ το 38% δηλώνει σίγουρο πως δεν θα υπάρχει το κοινό νόμισμα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Σταντάρντ» και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται σήμερα.
Μόλις πριν από έξι μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δύο στους τρεις Αυστριακούς, πίστευαν πως ακόμη και μετά από δέκα χρόνια το ευρώ θα υπάρχει ως μέσο πληρωμών.


Η νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία υπερψηφίστηκαν από την αυστριακή Βουλή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο διαπιστώνει, επιπλέον, την μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς το αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία λαμβάνει τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης: ένα ποσοστό 28% θεωρεί τα μέτρα ως «μάλλον λιγότερο σωστά» και ένα 44% «τελείως λανθασμένα».


Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης στην οποία ερευνήθηκαν και οι εκτιμήσεις των Αυστριακών ως προς τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Ευρώ πριν ένα εξάμηνο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούσαν ως δυνατό σημείο της Ευρωζώνης το ότι μπορούσε να προσφέρει τη στήριξή της σε αδύναμες χώρες-μέλη, κάτι που έχει τώρα αντιστραφεί εξαιτίας και της συνεχιζόμενη συζήτησης κι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, 78%, θεωρεί «μάλλον μειονέκτημα» τη διεθνή βοήθεια προς αδύναμες χώρες-μέλη.


Επιφυλάξεις εκφράζει η πλειονότητα των ερωτηθέντων, στο θέμα της σταθερότητας των τιμών που συγκαταλέγεται στους κεντρικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το 56% να θεωρεί πως η σταθερότητα των τιμών δεν έχει καμία σχέση με το κοινό νόμισμα.