Τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 24.000 σχεδιάζει η κυβέρνηση Μόντι για το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο των μέτρων για την περιστολή των κρατικών δαπανών. 

 


Η κυβέρνηση της Ιταλίας κατέθεσε σήμερα στη Γερουσία μέτρα και αναμένει την έγκρισή τους έως τα τέλη Ιουλίου.

 

Στην τοπική αυτοδιοίκηση οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να μειωθούν κατά 13.000 και στα υπουργεία και τους κρατικούς οργανισμούς κατά 11.000. 


Οι 8.000 θα λάβουν σύνταξη με τα κριτήρια που ίσχυαν πριν τη μεταρρύθμιση, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση Μόντι.


Οι υπόλοιποι θα υπαχθούν σε ειδική κατηγορία που θα εξαιρεθεί από την προβλεπόμενη αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρουσιάζουν κενά σε οργανικές θέσεις ή θα λάβουν το 60% του μισθού για δυο χρόνια, περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να βρουν νέα απασχόληση.


Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας σχεδιάζεται να περικοπούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2014, να μειωθούν τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία κατά 18.000 και να περικοπούν οι αγορές ιατροφαρμακευτικού υλικού.


Πρόκειται ακόμη να συσταθεί ειδικός οργανισμός με αρμοδιότητα την έγκριση των προμηθειών για όλη την δημόσια διοίκηση, με προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων 1,6 δισ. ευρώ.


Επιπλέον περιστολή των εξόδων των δημόσιων ταμείων αναμένεται να επιτευχθεί με την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων, τα οποία καταβάλλονται για τα ακίνητα, τον περιορισμό στα 7 ευρώ των κουπονιών που καλύπτουν το γεύμα των υπαλλήλων και την μείωση των δαπανών στον τομέα της Δικαιοσύνης. 


Εκτός από την περικοπή του αριθμού εισαγγελιών και δικαστηρίων, πρόκειται να συρρικνωθεί και ο συνολικός προϋπολογισμός που χρησιμεύει για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που διατάσσονται στα πλαίσια δικαστικών ερευνών.


Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι δαπάνες του ιταλικού κράτους επιδιώκεται από την κυβέρνηση να περιοριστούν κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ. 


Η αύξηση του ΦΠΑ, που είχε προγραμματισθεί, αρχικά, για τον ερχόμενο Οκτώβριο πρόκειται τελικά, να ισχύσει ( σε ποσοστό του 1%) από τον Ιούλιο του 2013.


Με πληροφορίες από in.gr