Στο τέλος του μήνα θα δοθεί η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ισπανία ύψους 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Όπως επιβεβαίωσε και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, το μνημόνιο για την ενίσχυση των τραπεζών της χώρας θα υπογραφεί στις 20 Ιουλίου. «Οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης, αξίας 100 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εγκριθούν στο τελικό τους στάδιο το δεύτερο μισό του Ιουλίου», τόνισε ο Γιουνκέρ.


Επίσης όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν να δοθεί στην Ισπανία παράταση ενός έτους - μέχρι το 2014 - για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.


Τι προβλέπει το μνημόνιο για τις ισπανικές τράπεζεςΤο προκαταρκτικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βοήθεια των ισπανικών τραπεζών προβλέπει «κούρεμα» στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων και μειωμένης εξασφάλισης χρεογράφων των τραπεζών, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα κρατικής διάσωσης, όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες. 


Το μνημόνιο προβλέπει ακόμη ότι η Ισπανία θα αναθεωρήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τις παρακαταθήκες κεφαλαίων, ώστε να αντιμετωπιστούν ζημιές από τη στεγαστική πίστη. 


Σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, η Μαδρίτη θα απαιτήσει από τις αποταμιευτικές τράπεζες να πωλήσουν μερίδια ελέγχου σε εμπορικές τράπεζες και να εισάγουν στο χρηματιστήριο κάποια από αυτές. 

 
Τέλος, το μνημόνιο προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αποκτήσει αυξημένη ανεξαρτησία και νέες εξουσίες επί του τραπεζικού συστήματος.