Τη μεγαλύτερη βαθμολογία (8,3) απέσπασε η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil ως προς τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της, ενώ η Bank of China είναι η τελευταία στον κατάλογο εξασφαλίζοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία (1,1).
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), βαθμολόγησε 105 από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικού ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με τις πληροφορίες που παρέχουν ως προς τα προγράμματα που εφαρμόζουν κατά της διαφθοράς, τη δομή τους και τις οικονομικές τους δραστηριότητες στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.


Στη δεύτερη θέση μετά τη Statoil έρχεται η αυστραλιανή Rio Tinto (μεταλλευτική) και ακολουθεί η BHP Biliton (μεταλλευτική) και η ArcelorMittal (μεταλλευτική) στην τέταρτη θέση.
Τη δεύτερη χειρότερη θέση της λίστας, μετά την Bank of China (105η θέση), καταλαμβάνει ακόμη μία κινεζική τράπεζα, η Bank of Communications (104η). Στην 103η θέση βρίσκεται η ιαπωνική Honda Motor και στην 102η άλλη μία κινεζική τράπεζα, η China Contruction Bank.
Τις χαμηλότερες θέσεις της λίστας ως προς τη διαφάνεια σχεδόν μονοπωλούν τραπεζικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.


Η Transparency International αναγνωρίζει ωστόσο ότι περισσότερες εταιρείες είναι σήμερα διατεθειμένες να δώσουν στοιχεία για τις δραστηριότητές τους σε σχέση με το 2008, οπότε και διεξήχθη η προηγούμενη έρευνα. «Οι πολυεθνικές μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της διαφθοράς», τονίζει η επικεφαλής της οργάνωσης Ιγκέτ Λαμπέλ. «Τη στιγμή που ο κόσμος συνεχίζει την ανάκαμψη από τη σφοδρή οικονομική κρίση του 2008, περισσότεροι επικεφαλής επιχειρήσεων οφείλουν να δεσμευθούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.