Το έλλειμμα 114,7 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό αναφέρει κείμενο που ετοιμάσθηκε για τη σημερινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), το οποίο ήρθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο οι ευρωπαϊκές τράπεζες κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους σε κεφάλαια ύψους 114,7 δισ. ευρώ που διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν στο πλαίσιο των περυσινών ελέγχων αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority EBA).

«Σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα, το κεφαλαιακό έλλειμμα 114,7 δισ. ευρώ που είχε αναγνωρισθεί τον Δεκέμβριο του 2011 καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικούς πόρους και, όπου ήταν ανάγκη, υπήρξε στήριξη από δημόσιους πόρους», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο σημειώνει ότι «η αναλυτική έκθεση της EBA, που θα περιλαμβάνει την τελική έγκριση της για τα αποτελέσματα κατά τράπεζα θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο».

Το έγγραφο σημειώνει ότι η βελτίωση των ισολογισμών συνεχίζεται σε κάποιες χώρες, πέρα από τις ανάγκες που διαπιστώθηκαν από τα stress tests. «Πέρα από τους ελέγχους (αντοχής) της EBA, σε ορισμένες χώρες η βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών συνεχίζεται και είναι σε πρόοδο», σημειώνει το έγγραφο.