Να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα θα προτείνει ο Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Σκάι ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας μια καταρχήν συμφωνία δεν την έχουν υπογράψει ακόμα, περιμένουμε τους εργαζόμενους να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Έχει γίνει σήριαλ αυτό, είναι το γεφύρι της Άρτας από το Φεβρουάριο ξεκινήσαμε Ιούλιο φτάσαμε».


Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη το σκεπτικό της ΕΣΕΕ για αυτή τη νέα κλαδική του εμπορίου είναι ότι προσπαθούμε με τα δημοσιονομικά μέτρα να επιστρέψει η οικονομία μας το 2021 στα επίπεδα του 2009. «Εμείς είπαμε να κάνουμε ένα άλμα να πάμε από σήμερα στα επίπεδα του 2009 τους μισθούς, να γυρίσουμε δηλαδή στην προ κρίσης εποχή. Η μείωση είναι 6,7% πλησιάζει δηλαδή την ύφεση του 6,9 που ανακοίνωσε εχθές ο ΙΟΒΕ νομίζω ότι είναι κάτι λογικό, προσιτό και ρεαλιστικό» είπε.
Παράλληλα τόνισε ότι την πρόταση αυτή θα την υποβάλλει και για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. «Επαναφορά του κατώτερου μισθού στην εθνική γενική συλλογική στα επίπεδα προ κρίσης. Δηλαδή γύρω στα 680 ευρώ που σημαίνει ότι είναι 100 ευρώ παραπάνω από αυτό το οποίο ισχύει σήμερα και επίσης εμείς αυτό που θα προτείνουμε είναι και μια νέα κατηγορία για τους πτυχιούχους νέους κάτω των 25» ανέφερε.


«Μπορούμε να υπάρξει μια τριμερής συμφωνία δηλαδή αυτά τα οποία θα συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδότες –εργαζόμενοι να το υπογράψει και το κράτος. Δηλαδή να υπάρχει ένας σεβασμός στις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και από το κράτος ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις και θα τις εφαρμόσει» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.


«Ξέρουμε τι είναι υπερχρεωμένο νοικοκυριό λίγο-πολύ από το νόμο Κατσέλη, δεν υπάρχει όμως πουθενά περιγραφή της υπερχρεωμένης επιχείρησης και προσπαθούμε με τρία σημεία κλειδιά να προσδιορίσουμε ή να μπορεί να αποδεικνύει η επιχείρηση αυτή ότι αυτή την περίοδο είναι πραγματικά σε δύσκολη θέση και να μπορεί να μπαίνει σε κάποιες ρυθμίσεις διαφορετικές για να μπορέσει να επιβιώσει. Εάν πάμε τι οφείλεις στην εφορία, στο ασφαλιστικό σου ταμείο και στην τράπεζα είναι τρία σημεία αναφοράς με τρεις αριθμούς μπορεί να αποδεικνύει την κατάστασή της» είπε.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι τα μηνύματα δεν είναι καλά. «Προσπαθήσαμε και με το δεκαήμερο προσφορών να φέρουμε τις εκπτώσεις λίγο πιο νωρίς δεν είναι καλά τα πράγματα είμαστε στο μείον 35%» είπε.


«Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα εμπορικό καλοκαίρι πιστεύουμε ότι η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων θα δώσει μια ανάσα όμως δεν είναι αρκετό. Αυτό το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε είναι να φέρουμε σε μια ισορροπία τις τιμές, τους φόρους και το εισόδημα γιατί την έχουμε χάσει την ισορροπία εκεί» είπε.


«Πρέπει να σταματήσουμε να μπαλώνουμε καταστάσεις, πρέπει να σχεδιάσουμε πολλά πράγματα και να αρχίσουμε να τα γράφουμε σε λευκό χαρτί μόνο έτσι θα βρούμε σωτηρία» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.