Στα ύψη θα παραμείνει έως τα τέλη του 2013 το ποσοστό ανεργίας στις ανεπτυγμένες χώρες, με τους νέους και τους λιγότερο καταρτισμένους να «σηκώνουν» το βάρος της ανεργίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έως τα τέλη του επόμενου έτους το μέσο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μείνει «κολλημένο» στα επίπεδα του 7,7% στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, υποχωρώντας ελάχιστα από το 7,9% που παρατηρήθηκε τον περασμένο Μάιο. Δηλαδή, βάσει των υπολογισμών του, 48 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν εκτός της αγοράς εργασίας.


Για τη στασιμότητα της αγοράς εργασίας ευθύνεται κυρίως η επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
«Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ιδίως τους νέους, μέσω της άρσης των εμποδίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα ήταν σκόπιμη η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, εφόσον οι κυβερνήσεις ανακτήσουν κάποια ευχέρεια σε επίπεδο δημοσιονομικών χειρισμών.