Σοβαρές επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία  διαπιστώνει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς, καθώς το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων επιδεινώνεται καθημερινά. 

Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης  στην Πορτογαλία τις υφίστανται περισσότερο οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι, υπογραμμίζει σε έκθεση του ο Νιλς Μούιζνιεκς.


Με βάση τα όσα είδε κατά την επίσκεψη του στην Πορτογαλία στο τριήμερο 7-9 Μαΐου 2012, ο Επίτροπος διαπιστώνει ότι εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και περικοπών η παιδική φτώχεια στην Πορτογαλία βρίσκεται σε άνοδο ενώ ο συνδυασμός της αυξανόμενης ανεργίας, των περικοπών των μισθών, της αύξησης των φόρων και της μείωσης των επιδομάτων ανεργίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.


Η αδυναμία των νοικοκυριών να καταβάλουν τα ενοίκια για τα σπίτια που έμεναν ή να καταβάλλουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων για τα σπίτια που απέκτησαν, έχει προκαλέσει σωρεία εξώσεων από τους ιδιοκτήτες και κατασχέσεων ακινήτων από τις Τράπεζες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.


Το πάγωμα των συντάξεων και των περικοπών στις κοινωνικές παροχές, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές της υγειονομικής περίθαλψης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, του φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων, έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων ατόμων, ειδικότερα εκείνων που είχαν χαμηλά εισοδήματα ή διαμένουν σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές, τονίζεται στην έκθεση του Επιτρόπου.


Η βία εναντίον των ηλικιωμένων έχει αυξηθεί και σχεδόν το 40% του πληθυσμού των ηλικιωμένων στην Πορτογαλία έχει υποστεί κακοποίηση μέσα στην οικογένεια, σημειώνει ο Επίτροπος.