Ολοκληρώθηκε η σύναντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στο πλαίσιο του διαλόγου για τα εργασιακά.


Στις 4 το απόγευμα ο υπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). 


Ο ΣΕΒ έστειλε επιστολή στους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, με την οποία τους προσκαλεί σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου.


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε η επαναφορά της μετενέργειας και του κατώτατου μισθού.


Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μετά το πέρας της συνάντησης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν. Ο Υπουργός Εργασίας άνοιξε έναν νέο κύκλο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για μισθούς και εργασιακά και οφείλουμε να το εκτιμήσουμε, να το αξιοποιήσουμε, αλλά και να το εκμεταλλευτούμε με ειλικρινείς προθέσεις.

Προτείνουμε ανασχεδιασμό των εργασιακών σε "λευκό χαρτί" και εφ´ όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος. Αποδεχθήκαμε την πρόταση της ΓΣΕΕ για συμβασιοποίηση και υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ με μια ελεύθερη και όχι υπό επιτήρηση και κατά παραγγελία συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, σοφότεροι, αποφασιστικότεροι και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις που θα καταλήξουν σε γενναίες και ρεαλιστικές συμφωνίες με το σκεπτικό "Πάθαμε και Μάθαμε". Στις επικείμενες συναντήσεις η οπτική προσέγγισης της ΕΣΕΕ στο μισθολογικό κόστος τόσο της κλαδικής, όσο και της ΕΓΣΣΕ, θα είναι η επαναφορά των κατώτερων αμοιβών σε προ κρίσης επίπεδα και πάγωμα των μισθών για μια τριετία».


Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο κάτω από τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες να βρεθούν από τους κοινωνικούς εταίρους νέα σημεία ισορροπίας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ως πρώτα βήματα: 

1ον. Την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 που αφαιρει τη δυνατότητα από το Υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συμβάσεων που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.

2ον. Την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Κοινωνικών Εταίρων την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την Κυβέρνηση.

3ον. Την επανεξέταση του καθεστώτος της διαιτησίας και διαμεσολάβησης σε ποιο ορθολογική βάση.

«Οι πρόσφατες αλλαγές που επιβλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης των κλαδικών συμβάσεων όσο και στον κατώτατο μισθό, οδήγησαν και οδηγούν σε επιδείνωση της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αποδεχόμενο το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ την προτροπή του κυρίου Υπουργού για έναρξη συζητήσεων και διαπραγματεύσεων και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που θα διαμορφώσουν προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα, τέθηκε από πλευράς ΓΣΕΒΕΕ το ερώτημα εάν η Κυβέρνηση ΔΥΝΑΤΑΙ να τις υιοθετήσει επαναδιαπραγματευόμενη με τους δανειστές. Γιατί δεν αρκεί κάνεις να θέλει, αλλά και να μπορεί», σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, δήλωσε ότι «όσο επιμένουμε να μιλάμε μόνο για τους μισθούς και να αγνοούμε τους άμισθους, κάνουμε διάλογο όχι ως κοινωνικοί εταίροι αλλά ως Γραμματείς και Φαρισαίοι». 

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 
«Στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό επαναλάβαμε τις θέσεις μας, θέσεις γνωστές και καθαρές, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, την μετενέργεια και τα ευρύτερα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων. 


Ωστόσο, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΕΒ είναι σήμερα η μεγάλη κοινωνική πληγή της ανεργίας. Και λυπούμαι διότι τόσο η ΓΣΕΕ στην επιστολή της όσο και οι κοινωνικοί εταίροι που προηγήθηκαν στις δηλώσεις τους, δεν αναφέρθηκαν στο πρόβλημα αυτό. 

 
Εξάλλου, ο κ. Δασκαλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την επιστολή της ΓΣΕΕ, τόνισε: 

«Φαντάζομαι ότι η επιστολή της ΓΣΕΕ αποτελεί τη θετική απάντηση της στην πρόσκληση που ο ΣΕΒ είχε απευθύνει από τις 23 Μαΐου στους κοινωνικούς εταίρους. Γι’ αυτό και ήδη πρότεινα να έχουμε μία συνάντηση, στα γραφεία του ΣΕΒ, την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου».

 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, τόνισε ότι «Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» και ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας Σύμβασης στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών, με παράλληλη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ζήτησε την «άεση κατάργηση των επαχθών όρων του μνημονίου», ενώ οι παρατάξεις της Αριστεράς τάχθηκαν κατά κάθε διαπραγμάτευσης. Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, Θάνος Βασιλόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις» και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε «ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει μέσα στη βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους».