Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας εκτινάχθηκε, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την ύφεση της εγχώριας ζήτησης στη χώρα.  

 

Ειδικότερα, τον Ιούνιο το εμπορικό πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 31,7 δισ. δολάρια, από 18,7 δισ. δολάρια που ήταν τον Μάιο. 


Η κρίση χρέους της ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου για το εμπόριο ύψους 10%, που είχε θέσει για φέτος το Πεκίνο, αναφέρουν κινέζοι αξιωματούχοι. 


Σε ετήσιο επίπεδο, η αύξηση των εισαγωγών κατά 6,3% τον Ιούνιο απογοήτευσε τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση κατά 12,7%. Η ασθενική ανάπτυξη των εισαγωγών φανερώνει σημαντική κάμψη της εγχώριας ζήτησης και εξάντλησης των αποθεμάτων που διατηρούν οι εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες δεν προχωρούν σε νέες παραγγελίες.
 

«Στη σημερινή εποχή, όπου η έμφαση δίνεται στις αρνητικές ειδήσεις, η έμφαση θα δοθεί στην κάμψη της εγχώριας ζήτησης και το σενάριο της ανώμαλης προσγείωσης», σχολιάζει στο Reuters ο Τιμ Κόρντον, ανώτατος οικονομολόγος από την ING στη Σιγκαπούρη.