Υπέρ της δυνατότητας μιας «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων» τάχθηκε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο.

 

«Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.


«Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τις θέσεις μας, η Βρετανία δεν θα φρενάρει τη ζώνη του ευρώ. Εμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να ενταχθεί στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.


«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα είναι ανταγωνιστική, δεν είναι η δημοσιονομική διάσταση αυτό που μας διαφοροποιεί περισσότερο» (τη Γαλλία και τη Βρετανία), τόνισε, επισημαίνοντας την υψηλότερη φορολογική κλίμακα 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σήμερα είναι 41% στη Γαλλία. «Δεν έχω δει Βρετανούς να εγκαθίστανται στη Γαλλία», δήλωσε αστειευόμενος.

 
Ο βρετανός πρωθυπουργός ακολούθησε την ίδια γραμμή, λέγοντας ότι υπάρχουν «ευκαιρίες για τις (ευρωπαϊκές) χώρες να έχουν διαφορετικές σχέσεις», στο πλαίσιο της ΕΕ.