Ολάντ: Υπέρ μιας «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων»

Ολάντ: Υπέρ μιας «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων»

Υπέρ της δυνατότητας μιας «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων» τάχθηκε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο.

 

«Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.


«Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τις θέσεις μας, η Βρετανία δεν θα φρενάρει τη ζώνη του ευρώ. Εμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να ενταχθεί στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.


«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα είναι ανταγωνιστική, δεν είναι η δημοσιονομική διάσταση αυτό που μας διαφοροποιεί περισσότερο» (τη Γαλλία και τη Βρετανία), τόνισε, επισημαίνοντας την υψηλότερη φορολογική κλίμακα 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σήμερα είναι 41% στη Γαλλία. «Δεν έχω δει Βρετανούς να εγκαθίστανται στη Γαλλία», δήλωσε αστειευόμενος.

 
Ο βρετανός πρωθυπουργός ακολούθησε την ίδια γραμμή, λέγοντας ότι υπάρχουν «ευκαιρίες για τις (ευρωπαϊκές) χώρες να έχουν διαφορετικές σχέσεις», στο πλαίσιο της ΕΕ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο