Σχεδόν 500.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη Γερμανία τη δεκαετία 1998-2008, εξαιτίας της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα και την ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής Υπηρεσίας για την Απασχόληση.

 

Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ήταν ιδιαίτερα υψηλή κυρίως σε στους κλάδους που εξειδικεύονται στις εξαγωγές.


Στον αντίποδα, οι κλάδοι που βρέθηκαν να ανταγωνίζονται προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και την ανατολική Ευρώπη, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, υπέστησαν «σημαντικές απώλειες», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. 


Συνολικά, η μεγάλη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα και την ανατολική Ευρώπη μεταξύ του 1998 και του 2008 επέτρεψε τη δημιουργία 493.000 νέων θέσεων εργασίας στη Γερμανία. 


Γενικότερα, η αύξηση αυτή των συναλλαγών ενίσχυσε τη σταθερότητα των θέσεων εργασίας, πρόσθεσε η υπηρεσία, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των διαφόρων τομέων της γερμανικής οικονομίας. 


Ωστόσο, αν και η μέση διάρκεια της απασχόλησης στους εξαγωγικούς κλάδους αυξήθηκε, η διάρκεια της απασχόλησης στους τομείς που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό λόγω της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών μειώθηκε, κατέληξε η υπηρεσία.