Έως το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει μια κοινή αρχή για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ.

 

Η δημιουργία μιας κοινής αρχής για την εποπτεία των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να μπορέσει να δανείσει απευθείας χρήματα στις τράπεζες, χωρίς τη μεσολάβηση κρατών, αποφεύγοντας να επιβαρύνει το χρέος τους. 


«Εργαζόμαστε ώστε αυτό το κείμενο (για την εποπτεία των τραπεζών) να προταθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και να υιοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του έτους», δήλωσε ο Μπαρνιέ.


«Θα χρησιμοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη, τα εργαλεία και τα μέσα της (Ευρωπαϊκής) Κεντρικής Τράπεζας που ούτως ή άλλως έχει αυτή τη δυνατότητα εποπτείας», συμπλήρωσε.
 

Αυτή η αρχή «θα είναι μια δομή μέσα στην ΕΚΤ, (η ίδια) η ΕΚΤ; Ποιες θα είναι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή; Θα επεμβαίνουν οι εθνικοί επόπτες, ποιος θα είναι ο δημοκρατικός έλεγχος; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου», ανέφερε.