Ευάλωτη στο ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένει η Ιταλία, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση για την κάλυψη του ελλείμματος και την τόνωση της ανάπτυξης, όπως αναφλερει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του. 

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η διασφάλιστη της σταθερότητας και η αναζωογόνηση της ανάπτυξης δεν απαιτεί μόνο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, αλλά και την πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της νομισματικής ένωσης.


Το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αρχίσει στις αρχές του 2013, χάρη σε μια μικρή ανάκαμψη των εξαγωγών, αλλά η Ιταλία θα παραμείνει σε καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή.
 

Το ΔΝΤ συγχαίρει την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι για τη «φιλόδοξη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων του», προειδοποιώντας όμως για «κινδύνους επιδείνωσης των προοπτικών» απέναντι «σε μια δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση».
 

«Η ταχεία και ενεργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιαστική, γιατί αν η λαϊκή υποστήριξη μειωθεί, όλα θα γίνουν πιο δύσκολα» δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Κένεθ Κανγκ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιταλία.
 

Όσον αφορά στην εξέλιξη του ΑΕΠ της Ιταλίας, το ΔΝΤ έχει αφήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του, υπολογίζοντας σε μια πτώση κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2012, και 0,3% το 2013, ενώ η Ρώμη προβλέπει μια επιστροφή στην ανάπτυξη.
 

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας, οι ειδικοί τονίζουν τη «χαμηλή παραγωγικότητα», «τη σταθερή απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία» και τη «γηράσκουσα κοινωνία».
 

Για την προώθηση της ανάκαμψης, το ΔΝΤ συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγικότητα και την απασχόληση, να συνεχιστεί τη δημοσιονομική εξυγίανση και οι ιδιωτικοποιήσεις, και να προωθηθεί η δυναμική του τραπεζικού τομέα.


Το ΔΝΤ επικροτεί την πρόσφατη έγκριση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας από το ιταλικό κοινοβούλιο, ενώ η ανεργία έφθασε το 10,1% τον Μάιο στη χερσόνησο, με ένα ποσοστό 36% για τους νέους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.