Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της καθυστέρησης που παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους.

Μέχρι σήμερα, πέντε μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση γεγονός που αποδίδεται από τους αρμόδιους παράγοντες και στα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών και της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος φόρος που προκύπτει από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογούμενους ανέρχεται στο ποσό των 1.540 ευρώ. Χθες ταχυδρομήθηκε η τέταρτη, σειρά 1.937.343 εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν ότι η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων επιβαρύνεται με προσαυξήσεις ενώ επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει επίσης την κατάργηση του αφορολόγητου για τους εκπρόθεσμους.


Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αρνητικό στο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί και τελείως δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα.

Την ίδια ώρα οι επιτελείς του υπουργείου ψάχνουν τρόπους για να δώσουν κίνητρα σε όσο περισσότερους φορολογούμενους γίνεται, ώστε να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέσα στην προθεσμία. Όπως έχει ήδη γράψει το moneypost.gr το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους καταθέσουν τη δήλωση μέσα στην προθεσμία, να μπορούν να αποπληρώνουν τους φόρους τους σε 9 δόσεις. 

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση να εξαιρούνται από τη δυνατότητα αξιοποίησης του μεγάλου αριθμού των δόσεων για την καταβολή του φόρου.