Να υπογράψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ένωση Χωρών της Νοτιο- Ανατολικής Ασίας καλεί την Ευρώπη η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εάν θέλει, όπως τονίζει, να είναι ανταγωνιστική.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να εφαρμόσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την περιοχή αυτή, εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική», τόνισε η Μέρκελ ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στην Ινδονησία, πρώτη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η «Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) που απαρτίζεται από τις δέκα χώρες της περιοχής, άρχισε τον Μάιο του 2007 διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο εξαιτίας κυρίως των προβλημάτων στις σχέσεις της ΕΕ με τη Μιανμάρ λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Ωστόσο, οι πολιτικές αλλαγές στη Μιανμάρ είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απεμπλοκή των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Asean είναι ο τρίτος εταίρος της ΕΕ στον κόσμο, εκτός Ευρώπης, με συναλλαγές που ανήλθαν σε περισσότερα από 206 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011.
Η ΕΕ από την πλευρά της είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Asean μετά την Κίνα.
Η Νοτιο-Ανατολική Ασία θεωρείται μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη δυναμική στον κόσμο, με πρώτη την Ινδονησία, η μέση ανάπτυξη της οποίας είναι μεγαλύτερη του 6% ετησίως.

Την Asean απαρτίζουν το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Βιρμανία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.