Νέα μέτρα λιτότητας, ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Εντός των μέτρων περιλαμβάνονται περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%.
Τα μέτρα εντάσσονται στο πακέτο λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

Συνολικά, και με τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, που περιλαμβάνουν περικοπές και νέους φόρους, η Μαδρίτη σκοπεύει να εξοικονομήσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 2 ½ ετών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ισπανού πρωθυπουργού.


«Εφαρμόζω έκτακτα μέτρα που απαιτούν οι εξαιρετικές περιστάσεις», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, υπενθυμίζοντας ότι η Ισπανία εισήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο σε νέα ύφεση, δύο χρόνια μετά την έξοδό της από αυτήν, με προβλέψεις για μείωση κατά του 1,7% του ΑΕΠ για το 2012.

Για το 2013, το ΑΕΠ θα παραμείνει με αρνητικό πρόσημο «και πιο κοντά στο 0%», πρόσθεσε.
«Δεν θα είναι μία στείρα θυσία και κανείς δεν φαντάζεται ότι θα απαρνηθούμε τις φιλοδοξίες μας για την Ισπανία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι επώδυνα για όλους, είναι επώδυνη η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των φόρων, αλλά πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε

Βασικό μέτρο στο νέο πακέτο λιτότητας είναι η αύξηση του ΦΠΑ, μέτρο που η κυβέρνηση αρνείτο να λάβει παρά τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο μειωμένος για ορισμένα προϊόντα ΦΠΑ θα αυξηθεί επίσης από 8% σε 10%, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός, ενώ θα διατηρηθεί στο 4% για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Προβλέπεται επίσης η περικοπή ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών αξιωματούχων.

«Δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών της οικονομίας», το δεύτερο μέρος του έκτακτου επιδόματος δεν θα καταβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και τους κρατικούς αξιωματούχους το 2012, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους , μειώνοντας τη βάση υπολογισμού στο 50% , έναντι του ισχύοντος 60%.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων κατά 600 εκατ. ευρώ και νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων από το κράτος.

Χαιρετίζει η Κομισιόν τα νέα μέτρα


Με «χαμόγελα» υποδέχθηκε η Κομισιόν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντάς τα ως «απαραίτητα» ώστε να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι της Μαδρίτης.


Παράλληλα η Κομισιόν ανακοίνωσε πως οι καταθέτες και οι μικροεπενδυτές δεν θα συμμετάσχουν στο κούρεμα των ομολόγων που προβλέπονται στο σχέδιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Ισπανοί μικροεπενδυτές που είχαν αγοράσει προνομιούχες μετοχές και ομόλογα από τις προβληματικές τράπεζες της χώρας τους απειλούνται με ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για τη διαγραφή των χρεών αυτών πριν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η εφημερίδα είναι σε γνώση ενός σχεδίου του μνημονίου συνεννόησης (memorandum of understanding), το οποίο αναγκάζει κάθε ισπανική τράπεζα που θα ζητήσει βοήθεια, να διαγράψει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές και τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης (subordinated bonds) που έχει εκδώσει.


Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ένα ανεξόφλητο ποσό ύψους 67 δισ. ευρώ στις δύο παραπάνω μορφές χρέους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει πωληθεί σε μικροεπενδυτές ως αποταμιευτικά προϊόντα.