Την ελπίδα να εκδοθεί πριν το φθινόπωρο η ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters. 


«Ελπίζω να αποφασίσουν πριν το φθινόπωρο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε,
στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk και πρόσθεσε ότι δεν θα ασκήσει πιέσεις στο δικαστήριο.


«Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακυρώσει καμία από τις προηγούμενες αποφάσεις, είτε πρόκειται για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας ή για αποφάσεις που ακολούθησαν. Δε λαμβάνουμε κανένα μέτρο για το οποίο δεν είμαι βέβαιος ότι δεν προσκρούει στο συνταγματικό πλαίσιο, αλλά η τελική απάντηση στο νομικό αυτό ζήτημα ανήκει φυσικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη σημαντική καθυστέρηση στην έγκριση του ESM θα πυροδοτούσε αναταραχές στις χρηματαγορές και θα έπληττε την εμπιστοσύνη στο ευρώ.
 

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας συμφώνησε την Τρίτη να εξετάσει καταγγελίες κατά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης και του δημοσιονομικού συμφώνου, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την ετυμηγορία.