Παρά την εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το ευρώ κατάφερε να διατηρήσει το στάτους του ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα το 2011, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

 

Το ευρώ παρέμεινε «σχετικά ανθεκτικό το 2011», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην εισαγωγή της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας για τον διεθνή ρόλο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. 


Το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησε μόνο στο 25% στα τέλη του 2011, έναντι 25,4% στα τέλη του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. 

 

Ενώ στα τέλη του Ιουνίου του 2011 το μερίδιο των αποτιμημένων σε ευρώ τίτλων χρέους που διακρατούσαν οι κάτοικοι εκτός Ευρωζώνης ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, διαφορετικά στοιχεία καταδεικνύουν πως «σημειώθηκε ήπια μείωση της ξένης ζήτησης για πάγια της Ευρωζώνης στα τέλη του 2011».

 

«Ωστόσο, η ξένη ζήτηση για τίτλους χρέους της Ευρωζώνης υποδηλώνει συνολικά πως η δημοσιονομική κρίση δεν έχει υπονομεύσει το ρόλο του ευρώ», σημειώνεται στην έκθεση.