Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της Ιταλίας, ο Inps, σήμανε συναγερμό σχετικά με τη βιωσιμότητά του.  

 

Ο Inps, βάσει των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, απορρόφησε άλλους δύο ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους Enpals και Inpdap, και κινδυνεύει πλέον «να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», όπως αναφέρεται σε έκθεση η οποία δημοσιεύεται στον ιταλικό τύπο.


Ο Inps αναμένεται να παρουσιάσει φέτος παθητικό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και το 2013 παθητικό που θα φθάσει τα 7 δισεκατομμύρια, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο και κατά το 2014.


Αιτία, η καταστροφική οικονομική κατάσταση του πρώην οργανισμού Inpdap (στο οποίο ασφαλίζεται μέρος των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης) που αύξησε κατά 900% το προβλεπόμενο έλλειμμα του Inps.


Oι υπεύθυνοι του ιταλικού ασφαλιστικού φορέα ζητούν τώρα από την κυβέρνηση Μόντι να παρέμβει άμεσα, διότι διαφορετικά «τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον ολόκληρου του δημόσιου συστήματος συνταξιοδότησης». 


Αυτό που περιμένει το Inps είναι μια έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να μειωθεί η πρωτοφανής αυτή «τρύπα» που προέκυψε στα ταμεία του.


Η ιταλίδα υπουργός εργασίας, Έλσα Φορνέρο, αναφερόμενη πριν από λίγο στο πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστική: «γνωρίζαμε ήδη το μέγεθος του παθητικού του νέου Inps, το οποίο και πρόκειται να καλυφθεί από το ιταλικό δημόσιο. Οι συγχωνεύσεις ασφαλιστικών οργανισμών είναι θετικό γεγονός και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την καταβολή των συντάξεων», δήλωσε η Φορνέρο.