Το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή οικονομικής βοήθειας από τους μηχανισμούς στήριξης της Ευρώπης αποτελεί διαφορετική περίπτωση από αυτή της Ισπανίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους. 

 

Αναφερόμενος στην έκτακτη σύγκληση του γερμανικού κοινοβουλίου στις 19 Ιουλίου, ώστε να εγκριθεί η δανειακή βοήθεια των 30 δισ. ευρώ προς την Ισπανία, ο κ. Κότχαους δήλωσε ότι δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει η επεξεργασία του αιτήματος της Κύπρου, κατ΄ αρχήν επειδή υπεβλήθη αργότερα, αλλά και επειδή αφορά πλήρες πρόγραμμα, σε αντίθεση με το αίτημα της Μαδρίτης, το οποίο περιορίζεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 


Όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης προσφύγων κατά του ΕΜΣ και του Δημοσιονομικού Συμφώνου από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την «ευχή, η απόφαση να ληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα», τονίζοντας, όπως έκανε νωρίτερα και ο κ. Σόιμπλε, ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις διεθνείς αγορές.


Ωστόσο, με αφορμή επικρίσεις που δέχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί προσπάθειας να ασκήσει πίεση προς τους Δικαστές, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ υπογράμμισε ότι το Δικαστήριο είναι απολύτως ανεξάρτητο και θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του. «Επ΄ αυτού η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εκφράσει συστάσεις, επιθυμίες, ελπίδες ή όνειρα», τόνισε.


Ο κ. Κότχαους απέρριψε ακόμη την πρόταση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) περί συμμετοχής των πλουσίων στην αναχρηματοδότηση των χρεών των χωρών τους και εφαρμογής του μέτρου ακόμη και στην Γερμανία. «Η Γερμανία δεν έχει σήμερα πρόβλημα με τα φορολογικά έσοδα. Το φορολογικό σύστημα είναι επιτυχές», δήλωσε, αλλά υπογράμμισε ότι για τις χώρες στις οποίες υπάρχει πρόβλημα, αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί.