Σε σχεδιασμό για την περιστολή των κρατικών δαπανών τα επόμενα έτη προχωρά η κυβέρνηση για την αποφυγή νέων μειώσεων των μισθών. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πραγματοποιεί αυτή την ώρα διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των υπουργών.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των δαπανών πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 11,7 δισ. ευρώ, κατά τη διετία 2013- 2014.


Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα προτείνει στην τρόικα, αλλά και για πρόσθετες παρεμβάσεις τουλάχιστον για φέτος, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμείνουν στην πλήρη κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στις 24 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών καλείται να θέσει σε εφαρμογή τρία μέτρα - χαράτσι στα ακίνητα, περικοπή μισθών στα ειδικά μισθολόγια και εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης - τα οποία έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.

Εδικότερα για τα Εδικά Μισθολόγια το ισοδύναμο μέτρο πρέπει να αποφέρει 300 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί ισοδύναμο μόνο για τους ένστολους. «Για τα ειδικά μισθολόγια αναζητούμε ισοδύναμα που να γίνουν αποδεκτά» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Η σημερινή συζήτηση θα αφορά και τα μισθολόγια πανεπιστημιακών, δικαστικών, ενστόλων, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων.

Στην ευρεία διυπουργική σημερινή σύσκεψη μετέχουν, οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας , Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.