Να σταματήσει τη δημοσίευση στοιχείων για την οικονομία διότι έχει πληγεί από τις περικοπές των κυβερνητικών δαπανών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιταλίας, απείλησε ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας στατιστικής ISTAT Ενρίκο Τζιοβάνι.

«Η περικοπή δαπανών θέτει σε κίνδυνο την ISTAT», δήλωσε ο κ. Τζιοβάνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica. «Από τον Ιανουάριο και μετά δεν θα δημοσιεύουμε στατιστικές», είπε και εξήγησε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της μείωσης των κρατικών δαπανών, η χρηματοδότηση του ISTAT θα περιορισθεί από το 2013 σε 150-160 εκατομμύρια ευρώ, από 176 εκατομμύρια σήμερα. Αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ των πόρων που προβλέπονται για την αντίστοιχη γαλλική υπηρεσία στατιστικής και στο εν τρίτον των πόρων που διατίθενται για τις αντίστοιχες υπηρεσίες των σκανδιναβικών χωρών.


Ο Τζιοβάνι προειδοποιεί ότι η Ιταλία κινδυνεύει να αναγκασθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε καταβολή προστίμων, εάν δεν είναι σε θέση να δημοσιεύσει στατιστικές για την ιταλική οικονομία.