Την κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας και τον τερματισμό λειτουργίας το 2014 της παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Ολνέ, στο οποίο απασχολούνται σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot Citroën.

Η κυριότερη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία κατέγραψε καθαρές ζημίες κατά το Α' τρίμηνο του έτους και μείωση πωλήσεων 13% το Α' εξάμηνο, προβλέπει επίσης τη μείωση της παραγωγής της σε βιομηχανική μονάδα που διαθέτει στο Πουασί, επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Παρισίου, καθώς και την κατάργηση 1.400 θέσεων εργασίας εκ των 5.600 θέσεων που διαθέτει σήμερα σε εργοστάσιό της στην Ρεν της Δυτικής Γαλλίας.


Ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Φιλίπ Βαράν δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. «Κατανοώ πλήρως τη σοβαρότητα της σημερινής ανακοίνωσης όπως και το σοκ και τα συναισθήματα που θα προκληθούν στην εταιρεία», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Πάντως, η εταιρεία κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να «αναζωογονήσει τη μονάδα στο Ολνέ», αλλά και να προσφέρει θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό της στο Πουασί, σε ποσοστό της τάξης του 50% εκ των εργαζομένων σήμερα στη μονάδα του Ολνέ.


Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε «αληθινό σοκ» την ανακοίνωση. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το πρωί για μία ώρα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανάκαμψης Αρνό Μοντεμπούρ, «θορυβήθηκε από τη χωρίς προηγούμενη έκταση του σχεδίου που ανακοινώθηκε από την PSA, αληθινό σοκ για όλους τους μισθωτούς του ομίλου, για τις περιοχές που επηρεάζονται από τα σχέδια αυτά και ευρύτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του.


Ο Ερό ζήτησε από τη διεύθυνση της PSA να αρχίσει «χωρίς καθυστέρηση μια υποδειγματική και υπεύθυνη συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν όλες οι πρωτοβουλίες που μπορεί να προτείνουν οι εκπρόσωποι των μισθωτών και οι ειδικοί τους με πρώτους στόχους τη βιώσιμη προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση μιας βιομηχανικής δραστηριότητας σε όλα τα γαλλικά εργοστάσια».
Ο Ερό διευκρίνισε πως η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει στις 25 Ιουλίου ένα σχέδιο υποστήριξης του κλάδου του αυτοκινήτου.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα έτοιμη να εξετάσει τα αιτήματα για υποστήριξη της απασχόλησης μαζί με τις γαλλικές αρχές. 

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει τα αιτήματα των γαλλικών αρχών, είτε στη βάση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης ή στη βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζόναθαν Τοντ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Απασχόληση, κ. Λάσλο Αντορ.

 Ο κ. Τοντ αναφέρθηκε στην εκπαίδευση για να βοηθηθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι «να βρουν νέα δουλειά».