Βίαιες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει από χθες στην Ισπανία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 76 άτομα. 

 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωνε νέα μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν την αυξήση του  ΦΠΑ από το 18% στο 21%, την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και τις περικοπές δημοσίων δαπανών. 
 

«Γνωρίζω ότι τα μέτρα που ανακοίνωσα δεν είναι ευχάριστα, είναι όμως απαραίτητα», δήλωσε ο κ. Ραχόι, ανακοινώνοντας το τέταρτο «πακέτο» μέτρων μέσα σε επτά μήνες. 
 

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων, έξαλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στον ισπανό πρωθυπουργό, καθώς όπως υποστήριξαν ο κ. Ραχόι είπε ψέματα στην προεκλογική περίοδο. 
 

«Είπα ότι θα μειώσω τους φόρους και σήμερα τους αυξάνω. Οι συνθήκες αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοστείτε», σημειώσε ο κ. Ραχόι. 
 

Παράλληλα, η απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να περικόψει κατά 63% τις επιχορηγήσεις στον τομέα των ορυχείων και να τις μειώσει από τα 301 εκατ. το 2011 στα 111 εκατ. ευρώ φέτος, πυροδότησε τις αντιδράσεις των ανθρακωρύχων, πολλοί από τους οποίους έφτασαν χθες στη Μαδρίτη, ύστερα από πορεία 400 χλμ. που διήρκησε 20 ημέρες. 


Μάλιστα, ό
ταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ξέσπασαν οι ταραχές, καθώς οι Αρχές προσπάθησαν να τους απωθήσουν.


«Η πορεία ήταν δύσκολη, 20 ημέρες πεζοπορίας χωρίς διακοπή, με πολλούς τραυματισμούς στο δρόμο», δήλωσε ο διαδηλωτής Αλμπέρτο Φλόρες.
 

Ο Φλόρες μαζί με άλλους 400 ανθρακωρύχους έφτασε στη Μαδρίτη από τα ανθρακωρυχεία των Αστουριών, της Καστίλλης, της Λεόν και της Αραγονίας.


Να σημειωθεί ότι από τα ισπανικά ανθρακωρυχεία, περίπου 40 εξακολουθούν να λειτουργούν, κυρίως στο βορρά.