Νέα παράταση έως και τις 31 Ιουλίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.  


Tο ΥΠΟΙΚ ανησυχούσε για κατάρρευση του συστήματος TaxisNet, καθώς έως και τη Δευτέρα η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα ήταν μαζική και το σύστημα μπορεί να αντέξει το πολύ 200.000 χρήστες ημερησίως. Να σημειωθεί οτί σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει ακόμη δήλωση. 

Ωστόσο, το υπουργείο από την πλευρά του, αναφέρει στην ανακοίνωση ότι παρά το γεγονός ότι ήδη ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είναι υπερδιπλάσιος του περσινού τα συστήματα έχουν ανταποκριθεί πλήρως. 

Η ΓΓΠΣ συνεχίζει να παρακολουθεί και να ενισχύει τα συστήματα της ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία όλοι οι φορολογούμενοι. 


Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση.


Οι λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία είναι σκόπιμο να μεριμνήσουν τόσο για την σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων.

Τέλος, κατόπιν αιτημάτων, φορολογουμένων οι όποιοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά λόγω του ότι οι αποδοχές τους καταβάλλονται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα η καταληκτική ημερομηνία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έληγε στις 16 Ιουλίου θα παραταθεί για τελευταία φορά μέχρι και 31 Ιουλίου 2012.

Επίσης παρατείνεται και η υποβολή Ε9 έως 30 Νοεμβρίου 2012.