Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί και αυτό προκαλεί ανησυχίες, τονίζει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου. 

 

«Το γεγονός ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, με έντονη επίπτωση στην οικονομία της Ευρωζώνης, δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί, παραμένει πηγή ανησυχίας. Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε μαζική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και θα κατέληγε στη χρεοκοπία της με αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην Ευρωζώνη και πέραν αυτής», σημειώνεται στην έκθεση.
 

Η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί σε σχέση με ένα ήδη εξασθενημένο επίπεδο το 2012, αναφέροντας ως λόγους τις ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, την παραπαίουσα οικονομική ανάκαμψη στην Αμερική και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.


Ο OPEC, ο οποίος παράγει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αναφέρει ότι τα υγιή επίπεδα παραγωγής από τις παραγωγούς - χώρες εκτός του OPEC τον επόμενο χρόνο θα ήταν επαρκή για να καλύψουν τη μέτρια αύξηση στη ζήτηση, χωρίς να χρειαστεί η αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του OPEC.


Ο OPEC άφησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εφέτος αμετάβλητη στα 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εκτίμησε ότι η αύξηση της ζήτησης το 2013, θα περιορισθεί στα 0,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα.