Στην περίπτωση που δεν θεσπιστεί μηχανισμός διασύνδεσης των τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις λιανικές τιμές, η αγορά δεν θα απελευθερωθεί και η ΔΕΗ θα παραμείνει μονοπώλιο επί ζημία, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης. 

 

Όπως σημείωσε ο κ. Ζερβός, μετά την έξοδο από την αγορά ιδιωτών προμηθευτών η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί το 99% των καταναλωτών ενώ σε επίπεδο παραγωγής το μερίδιό της έχει πέσει στο 75%. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους η επιχείρηση θα χρηματοδοτήσει εφέτος τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ποσό της τάξης των 250 - 270 εκατ. ευρώ, από 130 εκατ. το 2011.
 

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και το καλοκαίρι του 2013 η νέα μονάδα στη Μεγαλόπολη που θα λειτουργεί επίσης με φυσικό αέριο.
 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Μαθιουδάκης, υπογράμμισε ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν πρόσφατα (με εξασφάλιση δανειοδότησης για τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού) αποσόβησαν ανεπιθύμητες εξελίξεις και, αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν.
 

Δεσμεύτηκε επίσης για άρση των στρεβλώσεων και επιβολή κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να φαίνεται ως αρνητικό, στην πραγματικότητα θα δώσει ευκαιρία ανάπτυξης.
 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε αντίθετος στα σενάρια αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και εκτίμησε ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, η τιμή της κιλοβατώρας θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί.
 

«Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της αν επιχειρήσει να ξεπουλήσει έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ», προειδοποίησε ο κ. Φωτόπουλος. 


Τέλος, ζήτησε αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ επιδοτεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και πρότεινε να γίνουν προσλήψεις με τα κονδύλια (27 εκατ. ευρώ το χρόνο) που διατίθενται σήμερα για υπερωρίες.