Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Κροατία και δεν αποκλείεται τον επόμενο χρόνο να επιδεινωθεί η κατάσταση και να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σλάβκο Λίνιτς.  


«Δεν ξέρω αν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς η υπάρχουσα κατάσταση, παρά μόνον έκτακτης ανάγκης, εφ’όσον η πτώση της οικονομίας είναι συνεχής, είναι τεράστια η έλλειψη ρευστότητας, είναι μεγάλος ο αριθμός των ανέργων», ανέφερε υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Globus». 


Σε έξι μήνες, υποστήριξε, θα γνωρίζουμε αν θα χρειαστούμε βοήθεια από το ΔΝΤ. Αν δεν διορθωθεί η κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας και δεν ξεκινήσουν επενδύσεις, αν η οικονομία δεν ανασάνει, τότε η κατάσταση με τον προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο θα είναι πολύ δύσκολη, εξήγησε ο κ. Λίνιτς. 


Επειδή ήδη έχουν μειωθεί οι μισθοί και τα έξοδα το ζήτημα είναι που θα βρεθεί χώρος για πρόσθετες λύσεις, ώστε τον επόμενο χρόνο οι δημοσιονομικές δαπάνες να μειωθούν κατά 1%, σημείωσε ο κ. Λίνιτς και πρόσθεσε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ακόμη και σε περίπτωση αύξησης των εσόδων.