Κι ενώ παγκοσμίως τα επίπεδα του στρες για τους επιχειρηματίες το 2011 εμφάνισαν τη μικρότερη αύξηση από το 2005, οι Έλληνες κατέκτησαν την «πρωτιά» στο άγχος, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα 6.000 επιχειρήσεων της International Business Report (IBR) της Grant Thornton.

 

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η Ελλάδα, μαζί με τη Μποτσουάνα και την Ταϊλάνδη, είναι από τις ελάχιστες χώρες όπου αυξήθηκαν τα ποσοστά άγχους, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, οι έλληνες επιχειρηματίες βίωσαν το 2011 περισσότερο στρες (67%), σε σύγκριση με το 2010 (61%).


Παρατηρώντας ότι συνολικά στις χώρες PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) ο μέσος όρος είναι 40%, για το 2011, και 60%, για το 2010, προκύπτει ότι, για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, υπερτέρησε και στα επίπεδα του στρες.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνςα, κύρια αιτία εργασιακού άγχους στην Ελλάδα (45%) και στις υπόλοιπες χώρες PIGS (47%, κατά μέσο όρο) εμφανίζεται η πίεση για επίτευξη στόχων.

 
Ενδιαφέρον σημείο αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το 19% των Ελλήνων επιχειρηματιών κάνουν διακοπές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις χώρες PIGS είναι 38%, για την ΕΕ 50%, και, παγκοσμίως, 42%.


Τέλος, για τους Έλληνες, οι πιο δημοφιλείς τρόποι χαλάρωσης από το στρες είναι η άθληση/άσκηση (44%) και η ψυχαγωγία εντός (37%) και εκτός (43%) σπιτιού.