Επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από «Ασπίς Πρόνοια» με την οποία έθεσε τη ρύθμιση της οικονομικής εκκρεμότητας που υπάρχει για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους της εταιρείας.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες, που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας, «είναι η εγκατάλειψη των ασφαλισμένων των ασφαλιστικών εταιρειών "Ασπίς Πρόνοια" και "Commercial Value", καθώς, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι κάτοχοι συμβολαίων ζωής σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο απολαμβάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους καταθέτες των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ θεωρείται αδιανόητη η ανάκληση ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου ζωής, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η αναδοχή και η συνέχιση των συμβολαίων των ασφαλισμένων».


Ο σύλλογος υπενθυμίζει ότι προβλήματα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων, όπως αυτό της AIG στην Αμερική ή της ανακεφαλαιοποίησης της ING στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, επιλύθηκαν εν τη γενέσει τους, εξασφαλίζοντας τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια των ασφαλισμένων, τις πολύτιμες ιατροφαρμακευτικές τους καλύψεις ενώ, ταυτόχρονα, στήριξαν τον θεσμό, αναδεικνύοντας την δυναμικότητα και το κύρος του.


«Στην Ελλάδα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ένα ντόμινο καταστροφικών ενεργειών που υποβάθμισαν το κύρος του θεσμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με χιλιάδες αγωγές, οι οποίες κατατίθενται πλέον καθημερινά, για την αυταπόδεικτη πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και τη μη αποκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει ότι, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω προτεραιοποίησης των δικονομικών ενεργειών, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει εις ακέραιο και με τόκους υπερημερίας την εγκληματική ανεπάρκεια κάποιων λίγων- κυριολεκτικά και μεταφορικά- πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι ενώ θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να λύσουν ένα απολύτως διαχειρίσιμο ζήτημα με το σύνολο των ενδιαφερομένων κερδισμένο, εντούτοις επέλεξαν την οδό της αποσύνθεσης και της καταστροφής, πολλαπλασιάζοντας τις συνέπειες του προβλήματος, το οποίο τείνει να γίνει οικονομικά μη ελέγξιμο» υπογραμμίζει ο σύλλογος.


«Πιστεύουμε ότι, εφόσον υπάρξει καθαρή βούληση, μπορεί να βρεθεί μια λύση, η οποία να είναι ικανοποιητική για τους εκατοντάδες χιλιάδες των ζημιωθέντων. Το μείζον ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή ικανοποίηση των ασφαλισμένων αλλά, ταυτόχρονα, και η αποκατάσταση των ζημιωθέντων στον κλάδο υγείας» καταλήγει η επιστολή του συλλόγου.