Σε τέσσερις δόσεις θα εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης της Ισπανίας, σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως μεταδίδει το MarketWatch.  

 

Το έγγραφο με ημερομηνία 9 Ιουλίου αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών και αναφέρει ότι προβλέπονται  επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τα στοιχεία ενεργητικού που δεν εξυπηρετούνται. 

 

Η πρώτη δόση που θα εκταμιευτεί τον Ιούλιο αναμένεται να ανέλθει σε 30 δισ. ευρώ και θα παραμείνει στα ταμεία του EFSF για κάλυψη τυχόν «έκτακτων αναγκών» των ισπανικών τραπεζών. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει ένα «μαξιλάρι μακροπρόθεσμης ασφάλειας» ύψους 10 δισ. ευρώ.
 

Η δεύτερη και μεγαλύτερη δόση θα εκταμιευθεί τον Νοέμβριο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής, σύμφωνα με το έγγραφο.


Η τρίτη δόση της βοήθειας θα εκταμιευτεί στα τέλη του 2012, ενώ η τέταρτη δόση θα έχει δοθεί ως τα τέλη του Ιουνίου 2013. Και οι δύο τελευταίες δόσεις θα ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ έκαστη.
 

Επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν από το EFSF προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, η οποία θα συγκεντρώσει τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών.