Στην Ουάσινγκτον επιστρέφει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο αναχώρησε την Πέμπτη από την Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αποκάλυψε ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα επιστρέφει στις ΗΠΑ για να επεξεργασθεί τα στοιχεία εφαρμογής του Μνημονίου που συνέλεξε τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε, τα προκαταρκτικά δεδομένα καταδεικνύουν καθυστερήσεις σε διαφόρους τομείς του προγράμματος, αλλά και ότι κάποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί».

Ερωτηθείς για το πώς προσεγγίζει το Ταμείο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου είπε πως δεν διατίθεται να συζητήσει αλλαγές στους στόχους του Μνημονίου. «Η βάση για την αναδιαπραγμάτευση θα είναι οι στόχοι που ήδη έχουν τεθεί», σημείωσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι οι επικεφαλής της τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου για να συνεχίσουν τις επαφές με την ελληνική πλευρά. 

Όσον αφορά στην Ισπανία, το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της χώρας, είναι δύσκολα, αλλά αποτελούν «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». 

 

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ΦΠΑ, «αποτελούν δύσκολα μέτρα, εκτιμούμε όμως εμείς ότι είναι μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.